Locatie
Het gaat om de bestaande loodsen en bebouwing op het adres Middenweg 22a te Noordbeemster, waar een agrarisch loonbedrijf is gevestigd. Dit bedrijf is in 2015 al flink uitgebreid met meerdere loodsen. Nu wil men opnieuw uitbreiden, door twee loodsen met elk 18 meter te verlengen over een totale breedte van 50 meter.
Ligging in De Beemster
Het locatie bevindt zich in de droogmakerij De Beemster, dat in 1999 door Unesco is uitgeroepen tot Werelderfgoed. Dit gebied is ‘een door mensen geschapen creatief meesterstuk’ waarin de 17e-eeuwse idealen nog duidelijk waarneembaar zijn. De Beemster is uniek, onvervangbaar en van wereldwijd belang.
De essentie van De Beemster is dat deze droogmakerij heel precies en mathematisch is ingericht en dat die ordening tot op erfniveau is doorgezet. Eén van de waarden, die kernkwaliteiten worden genoemd, is de grote openheid, die direct voelbaar is als je door het gebied loopt, fietst of rijdt.
Kwetsbaarheid van het landschap
Helaas zien we dat de strakke inrichting steeds meer wordt losgelaten door schaalvergroting van bedrijven en veranderende functies op van oudsher boerenerven. De gemeente Purmerend faciliteert deze ontwikkelingen en stelt dat bedrijven de ruimte moeten krijgen. De SBW volgt deze ontwikkelingen kritisch want zo onderhand is de relatie tussen de structuur van De Beemster en de erfinrichting steeds minder goed te zien. Dat heeft een impact op de beleving van ons cultuurhistorische landschap.
Waarom zijn we in beroep gegaan?
In 2015 stond de gemeente de bouw van twee nieuwe loodsen toe, onder voorwaarde dat deze achter de bestaande loodsen zouden worden gebouwd. Hierdoor bleef het zicht op het open landschap vanaf de Middenweg behouden. Dit werd geadviseerd door onafhankelijke deskundigen van de provincie en door Landschap Noord-Holland.
Nu wil het loonbedrijf nog meer ruimte en naast de bestaande loodsen bouwen, wat het zicht op het open landschap vrijwel volledig blokkeert. Dit druist in tegen het eerder standpunt van de gemeente, haar eigen beleid en tegen de provinciale regelgeving. De gemeente voert bovendien niet uit wat zij zou moeten doen als siteholder: het beschermen en handhaven van de kernwaarden van De Beemster, zoals van de openheid en de beleving daarvan. Dit lijkt geen prioriteit meer te zijn.
SBW vindt dat deze werkwijze het unieke Werelderfgoed bedreigt. Door steeds opnieuw af te wijken van regels, loopt De Beemster het risico haar cultuurhistorische waarde te verliezen.
Volgende stappen
Op 8 december jl. hebben wij ons beroep ingediend bij de rechtbank Noord-Holland. Het zal enige tijd duren voordat dit beroep wordt behandeld. Wij houden u op de hoogte van de voortgang.