Omgevingsvisie
In de omgevingsvisie worden door de gemeente Landsmeer haar ambities en beleidsdoelen voor de fysieke leefomgeving tot 2040 vastgesteld. Bij de voorbereiding daarvan is gesproken met o.a. bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Iedereen kan het Ontwerp tot begin mei lezen en (alsnog) reageren door het sturen van een zienswijze. De opmerkingen zullen door de gemeente worden meegenomen en kunnen mogelijk leiden tot aanpassing van de Ontwerp. De Omgevingsvisie wordt uiteindelijk door de gemeenteraad vastgesteld. Het streven van de gemeenteraad is om dat nog voor de zomer te doen. De Omgevingsvisie heeft geen juridische gevolgen voor bewoners; het bindt alleen de gemeente.
Ontwerp Omgevingsvisie Landsmeer
Het Ontwerp bevat een groot aantal punten, die door bewoners en ondernemers naar voren zijn gebracht. Landsmeerders zijn gehecht aan het groen en aan de landelijkheid en het dorpse karakter van hun kernen. Woningbouw, mobiliteit en de recreatieve rol van Landsmeer worden, als gezegd, als belangrijkste opgaven genoemd. Deze opgaven worden echter in het Ontwerp niet gekwantificeerd en niet in samenhang met elkaar opgelost. Ten onrechte wordt aangenomen dat woningbouw noodzakelijk is voor de leefbaarheid en vitaliteit van Landsmeer en dat in de weilanden moet worden gebouwd. Veel moet nog worden onderzocht om goede keuzes te kunnen maken. Wij lichten een aantal opmerkingen hieronder toe.
Noodzaak woningbouw
De woningbouwopgave wordt in het Ontwerp niet gekwantificeerd. De provincie heeft dat wèl gedaan. Tot 2040 zijn 200 nieuwe woningen nodig, zoals blijkt uit de provinciale Bevolkingsprognose Noord-Holland 2021-2050 (p. 59) van december 2024. Deze 200 woningen kunnen gemakkelijk worden gebouwd op binnenstedelijke locaties. Die zijn er meer dan voldoende, zoals door wethouder Bonenkamp is toegelicht in het YouTube-filmpje. Er is behoefte aan huizen voor senioren en starters, niet aan grote gezinswoningen met tuinen. Als er voor senioren wordt gebouwd dan komen er vanzelf namelijk woningen voor gezinnen vrij. Bovendien bestaat momenteel 40 procent van de huishoudens uit één persoon in Nederland, in 2035 is dit 42 procent en dit percentage stijgt daarna verder.
Leefbaarheid en vitaliteit
De noodzaak van huizenbouw voor instandhouding van voorzieningen en versterking van de leefbaarheid en vitaliteit van Landsmeer is een ‘onderbuikgevoel’, maar kan op geen enkele wijze worden aangetoond door de gemeente. Voorzieningen en werkgelegenheid zijn afgenomen, zelfs in dorpen waarin het aantal inwoners is gegroeid. Onderzoek wijst uit dat de bouw van huizen - als een manier om het aantal inwoners te doen toenemen voor het behoud van voorzieningen - irrelevant is. De afname van voorzieningen heeft vrijwel niets te maken met toe- of afname van het aantal inwoners. Er is sprake van schaalvergroting van voorzieningen, veranderend consumentengedrag en toegenomen mobiliteit. Uit onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van voorzieningen in de regel maar voor 4% meeweegt bij de beoordeling van leefbaarheid. Belangrijker zijn factoren als een eigen huis, buurt, (landelijke) omgeving, (openbaar) vervoer, bereikbaarheid van werk en veiligheid. Wij hebben daarover eerder al geschreven.
Purmerland, het stukje van gemeente Landsmeer dat grenst aan Purmerend. Archieffoto Wim Egas
Recreatieve rol
Landsmeer heeft door haar landelijke karakter, ligging pal naast Amsterdam en de aanwezigheid van Het Twiske onmiskenbaar een onderscheidende recreatieve functie voor de regio. Het belang van deze functie wordt alleen maar groter gezien de toenemende recreatiedruk in de drukke metropool. Daarom pleiten wij ervoor de natuur en landelijke waarden in en rondom Landsmeer te koesteren.
Naast de mens, dient ook de natuur de ruimte te krijgen; de vraag van o.a. festivalgangers hoeft niet altijd te worden vervuld. De opbrengsten, die kunnen worden gehaald met het organiseren van evenementen in Het Twiske, lijken de belangrijkste rechtvaardigingsgrond daarvoor te zijn. Het is echter onduidelijk hoeveel de evenementen netto opleveren voor de gemeente.
SBW pleit er in ieder geval voor géén verblijfsrecreatie mogelijk te maken in Het Twiske alleen al omdat er in dat geval waarschijnlijk ook verlichting nodig zal zijn. Duisternis is naast rust wezenlijk voor de regio.
Zienswijze
SBW gaat een formele zienswijze sturen naar de gemeente, waarin zij haar opmerkingen geeft op het Ontwerp. U kunt deze lezen in haar concept voor de zienswijze. Degene die ook een zienswijze wil sturen mogen SBW’s opmerkingen gebruiken in zijn of haar zienswijze.
Zienswijzen kunnen tot en met woensdag 7 mei a.s. worden gestuurd naar: Gemeente Landsmeer, Postbus 1, 1120 AA Landsmeer. U kunt ook uw zienswijze sturen naar