Grote zilverreiger. Foto: Nick Ruiter  Grote zilverreiger. Foto: Nick Ruiter Ik kijk vandaag, 9 oktober, uit mijn raam en zie een witte stip aan de kant van een sloot. Gauw mijn verrekijker pakken. Ik zie een Grote Zilverreiger, op zoek naar visjes en andere kleine dieren.

Deze reiger is spierwit. Veel mensen vinden dat de blauwe reiger zilver van kleur is. Daarom is er nog wel eens verwarring over de naam. Maar deze reiger is hagelwit en ietsjes groter dan onze blauwe reiger.

Sinds 1978 broedt de Zilverreiger in de Oostvaardersplassen. In 2010 waren er 160 broedparen in Nederland. Het is een echte koloniebroeder. In de broedtijd zie ik deze vogels niet zo veel in de regio Waterland. Maar nu komen ze de hele winter bij ons in de ondiepe slootjes vissen. Ze eten ook kleine zoogdiertjes en kikkers. Het is een echte moerasvogel die veel in ondiep water en rietvelden voorkomt, maar ook in onze Hollandse slootjes en plassen.

De afgelopen jaren zie ik in het winterhalfjaar deze reiger steeds vaker. Ik woon in de polder Zeevang. Daar heeft de KNNV uit Hoorn vorig jaar oktober 25 Grote Zilverreigers geteld. Terwijl we langzaam een winterlandschap krijgen, wordt het uitzicht opgevrolijkt door deze prachtige vogels. (Inga Tessel, 9 oktober 2013)

 

Het is herfst en we zien dan dat de blaadjes van de bomen rood en geel kleuren. Ook zie je nu sloten wijnrood kleuren. Dat zijn sloten die bedekt zijn met kroosvaren. Kroosvaren is anders dan eendenkroos.Foto’s van Kroosvaren gemaakt door Nick RuiterFoto’s van Kroosvaren gemaakt door Nick Ruiter

Kroosvaren is een varen. Als je het van dichtbij bekijkt, zie je dat het hele kleine varentjes zijn. Als de sloot ermee bedekt is, kun je de koolmezen over het water zien lopen. Als het geregend heeft, liggen er waterdruppels op, die eruit zien als parels. Kroosvaren is een mooi plantje dat voorkomt op zeer voedselrijk zoet of zwak brak water van sloten. Precies het soort sloten dat wij in ons gebied Waterland hebben. Het plantje komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Eendenkroos is een rond drijvend plantje die nu lichtgeel wordt, afsterft en naar de bodem verdwijnt.

Zowel eendenkroos als kroosvaren vormen een dichte laag op de sloot, waardoor de waterkwaliteit van de sloot achteruitgaat. De planten zijn stikstofrijk. Ik gooi in de zomer regelmatig wat kroos op de composthoop zodat de compost rijk van stikstof wordt. Het blijkt dat er ook al eiwitrijk voedsel voor koeien van wordt gemaakt. Door het verwijderen van kroos krijg je een goede waterkwaliteit en de kroos is nog nuttig te gebruiken ook. (Inga Tessel, 8 oktober 2013)