1 september 2014 – De Stichting Behoud Waterland (SBW) organiseert op donderdagavond 25 september in Monnickendam haar volgende WaterlandBeraad over het belang van vrijwilligers voor natuur, landschap en milieu. Op zaterdag 11 oktober is de volgende SBW-excursie rond fort Spijkerboor in de Beemster. De SBW nodigt u van harte uit mee te discussiëren en mee te wandelen.


Veel mensen zijn actief als vrijwilliger voor natuur, landschap en milieu. Ook in de regio Waterland.  Zij doen de meest uiteenlopende zaken. Zij beschermen weidevogels, onderhouden de natuur, houden het beleid in de gaten, leiden schoolklassen rond, wekken hun eigen energie op, enzovoort, enzovoort. Dat doen die vrijwilligers allemaal in hun vrije tijd, omdat zij de natuur, het milieu en het landschap belangrijk vinden.
De overheid mag zich dankbaar in zijn handen knijpen voor de inzet van al die actieve burgers. Daarom is het vreemd dat de provincie dreigt te bezuinigen op de subsidie van twee organisaties die deze groene vrijwilligers ondersteunen, de Milieufederatie Noord-Holland en Landschap Noord-Holland.

Discussieavond
De discussieavond over ‘groene burgerparticipatie’ vindt plaats op donderdavond 25 september in het Weeeshuis, Weezenland 16 in Monnickendam. De avond begint om 20.00 uur en iedereen is van harte welkom.
Op de discussieavond vertellen vertegenwoordigers van vijf vrijwilligersgroepen over hun werk, hoe zij dat met elkaar organiseren en wat voor ondersteuning van buiten zij krijgen of nodig hebben. Deelnemers zijn: Riet van Straten van Rietland Waterland uit Monnickendam, Oliver Tan van stichting Hart voor het Twiske, Martien Roelofs van Milieudefensie Waterland, Ad Haan van de Poelboerderij in Wormer en Rineke Neppelenbroek van de Stichting Behoud Waterland
Daarna volgt een discussie met Statenleden. Hoe belangrijk vinden zij het werk van groene vrijwilligers? Hoe willen zij dat als provincie ondersteunen en bevorderen? Hoe staan zij tegenover de voorgenomen bezuinigingen op de ondersteuning van vrijwilligers? In het forum zitten de Statenleden Nel Eelman (CDA), Ed Wagemaker (PvdA) en Marnix Bruggeman (SP).

Excursie
De volgende SBW-excursie vindt plaats op zaterdagmorgen 11 oktober in de zuidwestelijke hoek van de Beemster. We wandelen rond fort Spijkerboor, dat onderdeel is van de Stelling van Amsterdam. De gids zal veel vertellen over de cultuurhistorie van de Stelling, werelderfgoed De Beemster en het Noord-Hollands kanaal. Ook de natuur komt ruimschoots aan bod en we hopen de eerste wintergasten aan te treffen.
De wandeling duurt van 10.30 tot 12.30 uur en begint en eindigt bij café ’t Verloren Eind (Verloreneind 1, Westbeemster). Vanaf 10.00 uur verzamelen we daar voor koffie & taart. Om zicht te krijgen op het aantal deelnemers verzoeken we u door te geven als u van plan bent mee te wandelen door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.