Als ik nu door het Purmerbos fiets zie ik erg veel omgewaaide bomen. Er zijn mensen die de aanblik van de omgewaaide bomen erg rommelig vinden. Er zijn ook mensen die het zonde vinden: de boom is stuk en je kan het hout niet meer gebruiken.
Maar als ik deze bosvakken zie wordt ik er blij van. Ik zie een dynamische bos. Op de plekken waar geen bomen meer staan, komt nu veel licht op de bosgrond en zullen nieuwe bomen en struiken groeien. Deze bomen en struiken hebben zaden en vruchten die door verschillende dieren worden gegeten.
De oude bomen rotten langzaam weg. In die oude bomen leven veel kleine beestjes die weer voedsel zijn voor veel dieren zoals spechten en egels. Op de bomen komen mooie paddestoelen. Na verloop van tijd valt de oude boom uiteen en wordt het humus. De kleigrond van het bos gaat daardoor veranderen. Dan zullen er ook andere onderbegroeiing komen in het bos. De brandnetels en distels gaan afnemen.
Het Purmerbos wordt hierdoor een meer volwassen bos met een grotere diversiteit. De veranderingen hebben wat tijd nodig. Elk jaar is het bos hierdoor anders. Ik vind het bos hierdoor veel interessanter en mooier. Tijdens mijn fietstocht ging ik stilstaan bij een omgewaaide boom bij de sloot. Terwijl ik een foto ging maken, kwam een ijsvogel in die boom zitten. Dit vogeltje vind het al een stuk leuker in het bos. (Inga Tessel, 11 november 2013)