Het is herfst en we zien dan dat de blaadjes van de bomen rood en geel kleuren. Ook zie je nu sloten wijnrood kleuren. Dat zijn sloten die bedekt zijn met kroosvaren. Kroosvaren is anders dan eendenkroos.Foto’s van Kroosvaren gemaakt door Nick RuiterFoto’s van Kroosvaren gemaakt door Nick Ruiter

Kroosvaren is een varen. Als je het van dichtbij bekijkt, zie je dat het hele kleine varentjes zijn. Als de sloot ermee bedekt is, kun je de koolmezen over het water zien lopen. Als het geregend heeft, liggen er waterdruppels op, die eruit zien als parels. Kroosvaren is een mooi plantje dat voorkomt op zeer voedselrijk zoet of zwak brak water van sloten. Precies het soort sloten dat wij in ons gebied Waterland hebben. Het plantje komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Eendenkroos is een rond drijvend plantje die nu lichtgeel wordt, afsterft en naar de bodem verdwijnt.

Zowel eendenkroos als kroosvaren vormen een dichte laag op de sloot, waardoor de waterkwaliteit van de sloot achteruitgaat. De planten zijn stikstofrijk. Ik gooi in de zomer regelmatig wat kroos op de composthoop zodat de compost rijk van stikstof wordt. Het blijkt dat er ook al eiwitrijk voedsel voor koeien van wordt gemaakt. Door het verwijderen van kroos krijg je een goede waterkwaliteit en de kroos is nog nuttig te gebruiken ook. (Inga Tessel, 8 oktober 2013)