Doe mee en voorkom samen sluipende verstening

1 juli 2024 – Drie grote natuur- en milieuorganisaties roepen iedereen op de onnodig sluipende verstening van ons Noord-Hollandse landschap te voorkomen door vóór 31 juli a.s. zijn of haar mening te geven. De SBW steunt deze oproep. Samen staan we sterk!

Oproep

De provincie Noord-Holland wil het beschermingsregime voor bijzondere provinciale landschappen versoepelen om meer woningbouw mogelijk te maken. Daardoor zullen deze unieke gebieden verder verstenen. De Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland, Natuurmonumenten en Landschap Noord-Holland vinden deze versoepeling onnodig en schadelijk voor onze unieke landschappen. Daarvoor zijn geen goede argumenten te vinden. Wij schreven daar al eerder over.

Het voorstel tot versoepeling is opgenomen in het Ontwerp derde herziening Omgevingsverordening NH2022, dat tot 31 juli a.s. ter inzage ligt. Via deze link kunt u daarover meer lezen.

Fietspad in Bijzonder Provinciaal Landschap tussen Monnickendam en Broek in Waterland. Foto: Marijke BresserFietspad in Bijzonder Provinciaal Landschap tussen Monnickendam en Broek in Waterland. Foto: Marijke Bresser

Regels niet hèt knelpunt

Er zijn betaalbare woningen nodig. Daarvoor zijn al voldoende bouwlocaties in Noord-Holland. Het knelpunt zit niet in de regelgeving. Bovendien kan de provincie een uitzondering maken. Versoepeling van de regels is dus niet nodig.

Betaalbare woningen elders

Het voorstel betekent niet dat jongeren of ouderen in dorpen kunnen blijven wonen. De kans is namelijk groot dat dure woningen worden gebouwd want de eis van de bouw van betaalbare woningen geldt in dit geval niet.

Uw mening telt

Samen met de natuur- en milieuorganisaties denken wij dat het helpt als iedereen laat horen tegen onnodige verstening te zijn van onze unieke landschappen vóór 31 juli a.s.

Dat kan door het formulier op de website van de provincie in te vullen. De natuur- en milieuorganisaties hebben een voorbeeldtekst voor een zienswijze gemaakt. Deze tekst kunt u natuurlijk zelf aanpassen. Zowel het formulier als het voorbeeld staan op deze website van de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland onder de knoppen DIEN EEN ZIENSWIJZE IN en VOORBEELDTEKST VOOR ZIENSWIJZE (klik hier).

Voor vragen kunt u contact met ons opnemen door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  Wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.