23 februari 2024 - De Stichting Behoud Waterland organiseert een bijeenkomst in de Broeker kerk op dinsdagavond 12 maart a.s. naar aanleiding van haar vijftig jarig bestaan.

Inwoners van de regio Waterland houden van hun gebied. Het is alleen al uniek vanwege de afwisseling tussen veenweiden en droogmakerijen, een echt cultuurlandschap. Het biedt ruimte en vergezichten. Op de bijeenkomst gaan we in op de vraag hoe ons Waterlandse landschap zich de afgelopen decennia heeft ontwikkeld en hoe het er in de toekomst waarschijnlijk uit zal gaan zien. Wat willen we behouden en wat moeten we daarvoor doen en laten? Die vragen kunnen lastig zijn, maar leuk en goed om er samen over na te denken. Mensen kunnen zich in ieder geval verheugen op vier topsprekers: Tommy Wieringa, Berno Strootman, Inga Tessel en Nils Spaans. De avond wordt geleid door Robert Zaal.

Uitzicht vanuit de toren van de Grote Kerk in Edam. Foto: Wiens van AsseltUitzicht vanuit de toren van de Grote Kerk in Edam. Foto: Wiens van Asselt

Tommy Wieringa is een gevierd schrijver van romans, zoals Joe Speedboot, Dit zijn de namen, De heilige Rita en Nirwana, dat onlangs is verschenen. Met zijn romans heeft hij een groot aantal literatuurprijzen gewonnen. Hij is een observator van onze tijd en schrijft columns, waarvan een aantal zijn gebundeld in Gedachten over onze tijd.

Berno Strootman is landschapsarchitect en voormalig rijksadviseur. Samen met andere rijksadviseurs schetste hij in Panorama Nederland een toekomstperspectief voor de ruimtelijke inrichting van Nederland. Daarin wordt gepleit voor een new deal voor de boer en maatschappij. Strootman heeft ook gewerkt aan een toekomstperspectief specifiek voor Laag-Holland.

Inga Tessel is opgegroeid in Waterland en heeft de liefde voor de natuur meegekregen van haar vader. Zij is boswachter geweest bij Staatsbosbeheer en wordt nu door verschillende organisaties gevraagd om haar kennis te delen en onderzoek uit te voeren. Inga is de vaste natuurgids voor excursies van SBW.

Nils Spaans is biologisch melkveehouder in Broek in Waterland, de eerste bio-boer ter wereld, die zijn koeien molk met robots. Hij is in 2006 verkozen tot eerste Europees Melkveehouder van het Jaar. Hij melkt samen met zijn zoon Joep ongeveer 150 koeien. Nils houdt uiteraard van het Waterlandse landschap en doet aan landschaps- en natuurbeheer.

Het belooft een interessante avond te worden op een fantastische plek in Broek in Waterland! Mensen kunnen zich daarvoor kosteloos aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tot 8 maart a.s. Het programma start in de kerk om 20.00u en eindigt 22.00u. Inloop vanaf 19.30 met koffie en thee. Na afloop is er gelegenheid nog even met elkaar wat te drinken met een hapje erbij. Verdere praktische informatie vindt u hier.