Visie Nika Tupikova

December 2023 – De Stichting Behoud Waterland bestaat in 2023 vijftig jaar. Alle reden om dit jaar stil te staan bij de veranderingen in het landschap, de rol van de SBW en de toekomst. In een aantal artikelen laten we streekbewoners aan het woord. In dit artikel is dat Nika Tupikova.

Nika is éénentwintig jaar, geboren en getogen in Kiev, Oekraïne, en is haar land ontvlucht vanwege de oorlog. Ze woont nu in Monnickendam met een vriendin en het zusje van haar vriendin. Op de vraag wat het grootste verschil is qua landschap zegt ze resoluut dat het in Waterland zo groen is. In de Oekraïne is het maar kort groen. Het is daar bijna altijd droog en dus wordt het gras sneller dor. Verder zijn er in de Oekraïne veel heuvels.

Nika heeft in het begin bij een familie in Broek in Waterland gewoond. Ze vond het daar heerlijk. De lucht voelde goed en ze hoorde buiten heel veel vogels. Wel veel eenden en ganzen. Ze moest erg wennen aan de wind, die bijna iedere dag waait. Soms zo veel dat ze niet op haar fiets kon blijven zitten.

Nika: "Cows make friends with us!"Nika: "Cows make friends with us!"

De dorpen in de omgeving zijn knus, de wegen gelukkig niet zo groot. Ze houdt ervan om buiten te fietsen langs de weilanden. Het is er vredig, kalm en stil. Dat moet zo blijven. Verder vindt ze het fijn dat er zoveel ruimte is; die weidsheid moet ook blijven. Nika vindt het groene landschap zo mooi dat ze bijna iedere dag foto’s maakt en die stuurt ze dan naar haar moeder en grootmoeder in Kiev. Ze vindt niet de grutto maar het waterhoentje de allermooiste vogel. “But the other birds are also very beautiful”, voegt ze er snel aan toe.

Nika vindt de verschillen in het waterpeil het meest bijzonder. Soms sta je in de polder en dan is het water achter een dijk hoger. Ze kan nog steeds niet goed begrijpen waarom die verschillen er zijn. Haar lievelingsplek is het zicht op de Leek vanaf de dijk rond de polder Monnikmeer. Het wateroppervlak lijkt wel een spiegel. Nika wordt heel rustig als ze naar de zachte rimpelingen in het water kijkt. Het landschap doet haar goed.

Zicht op de LeekZicht op de Leek

Meer visies naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van SBW zijn hier te vinden.