11 juni 2022 - De Stichting Behoud Waterland (SBW) ziet niets in het plan om in de Purmer bij Ilpendam een hotel en woningen te bouwen.  ‘Het is een voor Ilpendam grootschalige ontwikkeling, die helemaal niet past bij dit kleinschalige dorp’, schrijft de stichting aan de gemeente Waterland.

Het plan behelst de afbraak van de bestaande stolpboerderij aan de Hofweg 1 en de bouw van een nieuw historiserend slot met hotelfaciliteiten én een nieuwe stolpboerderij met ongeveer honderd appartementen. Het plangebied, waar vroeger slot Ilpenstein heeft gestaan, heeft nu een agrarische bestemming en ligt idyllisch langs de ringvaart in de zuidwestelijke punt van de Purmer bij Ilpendam.

Verkeersprobleem

De SBW wijst de gemeente in haar brief erop, dat het plan het agrarisch karakter van de Purmer aantast. Aan nieuwe woningbouwlocaties is bovendien geen behoefte, want er zijn in de gemeente en regio voldoende plannen om in de vraag naar woningen te voorzien.

De voorziene ontwikkeling is bovendien ongewenst vanwege de verkeersontsluiting. ‘Dat wordt een probleem omdat het plangebied ligt in de Purmer aan de ringdijk. Er is geen goede verbinding met de Jaagweg en een ontsluiting via Purmerend ligt niet voor de hand.’

‘Kortom, het nieuwe initiatief voor woningbouw aan de Hofweg is onnodig en dus louter schadelijk voor de leefomgeving en het karakter van het gebied.’

Wandelexcursie

De SBW organiseert op zaterdagmorgen 18 juni een wandelexcursie in het gebied. Er wordt verzameld op boerderij Achtervennen, Monnickendammerrijweg 54. Er wordt tussen 10.30 en 12.30 uur een rondje van drie kilometer gelopen over de ringdijk en door de polder en informatie gegeven over de natuur (door natuurgids Inga Tessel) en over het plan Ilpenstein. Mensen die willen meewandelen, worden verzocht een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Deelname is gratis en iedereen is van harte welkom!