6 maart 2021 – Zondagmiddag 14 maart is een grote landelijke actie voor het klimaat: het Klimaatalarm. De Stichting Behoud Waterland (SBW) ondersteunt deze oproep.
Het klimaat verandert in een rap tempo. Zeven op de tien Nederlanders zijn daarover bezorgd.
De klimaatcrisis is de grootste bedreiging van onze tijd. Mensen met de minste invloed worden het hardst getroffen. Nu al kampen mensen in Azië, Afrika en bijvoorbeeld het Amazonegebied met hittegolven, watertekorten en verwoeste oogsten. Ook in Nederland is de opwarming van de aarde merkbaar.
Druk opvoeren
Een steeds bredere beweging van jongeren, wetenschappers, ondernemers, werknemers, grootouders, wil dat het roer omgaat. Wij willen eerlijker en daadkrachtiger klimaatbeleid. Want de klimaatcrisis dendert voort. Maar de politiek treuzelt.
Keer op keer kiest de overheid voor vervuilende bedrijven en hun aandeelhouders en niet voor het recht op een leefbaar en veilig leven voor mensen in Nederland en daarbuiten. Met ons belastinggeld. Dat kan én moet anders. De politiek moet in Den Haag en de Europese Unie haar macht gebruiken. Groener, eerlijker, nu!
Daarom hebben elf organisaties de Klimaatcrisis Coalitie opgericht. Onder hen zijn Milieudefensie, Oxfam/Novib, FNV, De Woonbond en Greenpeace. Zij gaan in 2021 de druk op de politiek opvoeren. Om te beginnen met het Klimaatalarm op zondag 14 maart.
Veen behouden
De SBW denkt in dit verband speciaal aan de grote uitstoot van broeikasgassen door het veen in onze regio.
Om die uitstoot tegen te gaan moet de oxidatie van het veen worden tegengegaan door het veen nat te houden. Verhoging van de waterstand zal ingrijpende gevolgen hebben voor de melkveehouderij en haar bedrijfsvoering.
Ook koeien zelf hebben impact op het klimaat. Tijdens het verteringsproces in de pens ontstaat het sterke broeikasgas methaan, dat vooral vrijkomt bij het boeren door de koeien.
Nationaal Klimaatalarm
Aan de vooravond van de landelijke verkiezingen van 17 maart organiseert de nationale Klimaatcoalitie nu op zondag 14 maart een groot landelijk Klimaatalarm.
Verspreid over inmiddels meer dan 40 steden en op een corona-veilige manier worden activiteiten gehouden. Aan het eind van de manifestaties is om 15 uur, na een minuut stilte, door het hele land het klimaatalarm te horen. Vanaf de pleinen waar (coronaveilige) manifestaties worden gehouden en vanuit particuliere huizen van mensen die liever niet naar buiten gaan, zal het alarm te horen zijn. Alles wat voor luid lawaai kan zorgen, van scheepstoeter tot kerkklok tot fietsbel, is welkom.
Alle activiteiten zijn te volgen op You Tube, Facebook en de link naar de website van Klimaatalarm.
Regio Waterland
Ook inwoners van de regio Waterland laten van zich horen. Op dit moment staan er op de website van de organisatie activiteiten in twee gemeenten gepland:
- In gemeente Waterland wordt gefietst en zullen kerken om 15 uur de noodklok luiden. er is overleg met de brandweer gaande over een bijdrage van hun hun kant.
- In Amsterdam wordt om 14 uur op het Museumplein een coronaveilige bijeenkomst gehouden ‘om een keihard groen geluid te laten horen’.