juli 2023 – De Stichting Behoud Waterland bestaat in 2023 vijftig jaar. Alle reden om dit jaar stil te staan bij de veranderingen in het Waterlandse landschap, de rol van de SBW en de toekomst. In een aantal artikelen laten we streekbewoners hierover aan het woord. In dit artikel zijn dat Albert en Angela Hoeve.
Aan de rand van Amsterdam, in Zunderdorp, ligt een prachtig landelijk gebied waar boerderij Stadshoeve al vanaf 1861 staat.
Albert Hoeve is op de boerderij geboren, net als zijn vader, opa en overgrootvader. Angela Hoeve woont ondertussen ook al het grootste deel van haar leven met haar man Albert op de boerderij. Zij wonen er samen met hun kinderen en inmiddels ook kleinkinderen.
Biologisch
Albert en Angela melken elke dag dertig prachtige Hollandse koeien en in het land grazen een aantal schapen. In de houten stallen staan het hele jaar door kalfjes. De koeien lopen het grootste gedeelte van het jaar buiten en komen dan alleen naar de stal om gemolken te worden. In de winter staan ze lekker op stal, waar ze in het stro kunnen liggen. Op het erf scharrelen zwijntjes gemoedelijk tussen de kippen en de paarden.
De boerderij is al tientallen jaren biologisch dynamisch en dat zie je als je over het land kijkt, er groeit niet alleen gras maar ook heerlijke kruiden en bloemen.
Dynamisch
Om de boerderij dynamisch te houden zie je bij hen vaak helpende handjes en bezoekers op het erf rondlopen. Albert en Angela geven bijvoorbeeld boerderijlessen aan schoolkinderen uit Amsterdam. Zij mogen echt met hen mee werken zodat ze aan den lijve ervaren hoe het leven eraan toe gaat op een boerderij. De kinderen van de kinderdagopvang, ook gelegen op hun erf, doen ook klusjes op de boerderij en spelen vaak in de hooiberg.
Kortom, het is een levendige bedoeling op boerderij Stadshoeve, maar tegelijkertijd ook een oase van rust midden in het prachtige weidse landschap.
In het land
Het verbaast dan ook niet dat Albert en Angela als favoriete plek van Waterland hun eigen erf noemen. ‘In het land is het het mooist’, volgens Angela.
‘Het weidse is prachtig in Waterland en er gebeurt veel in het land zonder dat dat ogenschijnlijk opvalt. De koeien en schapen grazen rustig, het gras en de kruiden groeien volop en vogels vliegen af en aan. Als je al een paar meter de weilanden inloopt, voel je dat je op een bijzondere plek bent. Het is kleinschalig, de dieren hebben het goed, het landschap is uitgestrekt en er is een gevoel van gemoedelijkheid.’
Hun boerderij en hun erf zijn en blijven hun parel.
Te intensief
Maar Albert en Angela zien ook zaken die hen minder goed bevallen.
Sommige boeren worden te groot en er wordt te intensief geboerd. De trekkers worden de afgelopen tijd te groot en dat zien zij niet als iets positiefs. Zelf boeren zij op boerderij Stadshoeve extensief en houden zij het ‘klein’ en dat is volgens de Hoeves goed en passend voor het landschap.
Dat er geen mais meer in Waterland geteeld wordt, vinden zij dan weer wel een goede ontwikkeling. Hoge maisteelt past niet in het open en weidse landschap van Waterland.
Biologisch boeren een must
Wat de hoop is voor de komende 50 jaar is een lastige vraag waar even over nagedacht moet worden.
Albert en Angela hopen dat de structuur van de grond hetzelfde blijft de komende jaren. Sloten moeten wat hen betreft niet gedempt worden. Uiteraard beseffen zij dat dit best lastig kan zijn voor veel boeren, maar het is wat hen betreft niet onoverkomelijk. Het moet volgens hen kunnen om te boeren zonder sloten te dempen.
Het zou daarnaast heel wenselijk zijn als de boeren in Waterland gaan inzien dat als zij biologisch gaan boeren, zij hetzelfde kunnen verdienen met minder koeien. Een win-win situatie dus.
Samen optrekken
Albert en Angela spreken verder de hoop uit dat meerdere instanties zich actief en verbindend blijven inzetten voor de regio. Hoe de boeren dat op een gegeven moment rondom het thema ‘drainage’ hebben gedaan, spreekt Angela zeer aan. Er was toen veel verbinding. Dat is wat zij de komende jaren meer hopen te zien: boeren, bewoners en stichtingen zoals SBW, die samenkomen om samen alternatieven te bedenken voor uitdagingen in Waterland. ‘We moeten met zijn allen iets positiefs opbouwen en ijzersterk naar de toekomst kijken.’
Dat kan ook betekenen dat boeren moeten verbreden en niet maar één diersoort houden. Niet alleen koeien, maar bijvoorbeeld ook schapen en kippen houden. Op de Stadshoeve hebben zij daar zelf goede ervaringen mee.
Meer Visies n.a.v. het vijftigjarig bestaan van de SBW zijn hier te vinden.