14 januari 2023 – Op 7 januari jl is oud-bestuurslid van de Stichting Behoud Waterland (SBW) Rijk van den Hoek op 88-jarige leeftijd overleden. Hij werd gecremeerd in zijn woonplaats Amsterdam-Noord.
Rijk was zeer begaan met het landschap en de leefbaarheid van Waterland. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd hij actief voor Behoud Waterland, dat toen nog een Vereniging was (VBW).
Volgermeerpolder
Begin jaren tachtig speelde onder meer de groeiende protesten tegen de voortdurende dump van chemisch afvalt door de gemeente Amsterdam op een stortplaats vlakbij Broek in Waterland: de Volgermeerpolder.
Rijk heeft zich jarenlang ingezet voor het stoppen van deze vuilstort en voor een sanering van de stortplek. Dat deed hij samen met anderen van het in 1980 opgerichte Burgerkomitee Volgermeerpolder, een werkgroep van de VBW. De saneringsklus – isolatie en afdekking van de vuilnisbelt - werd uiteindelijk in 2011 afgerond.
Water & Land
Rijk is verschillende jaren voorzitter geweest van de SBW. Verder zorgde hij o.a. voor de redactie van Water & Land, de schriftelijke periodiek van Behoud Waterland. Met deze uitgave wilde de VBW en later de SBW Waterland promoten en burgers informeren wat er zoal in Waterland speelt.
Daarin stopte Rijk veel tijd en het werden mooie uitgaven. Er kwam ook een speciale uitgave, de IJskrant. Deze werd gretig afgenomen en kreeg een landelijke verspreiding. In de IJskrant stonden routebeschrijvingen en kaarten van schaatstochten, oude verhalen over Waterland en nog veel meer vormen van ijspret.
Adviseur
Het is volkomen terecht dat Rijk voor al zijn verdiensten in 2009 twee onderscheidingen kreeg. Dat waren de bronzen penning van de provincie Noord-Holland en de Witte Roos prijs. De laatste is een cultuurprijs van de gemeente Waterland.
In 2012 droegen Rijk en twee andere oudgedienden – Willem van Rooijen en Leendert van Pelt - hun bestuursfunctie over aan een jongere generatie. De ‘oude mannen’ werden adviseur van de SBW. In die hoedanigheid maakte Rijk nog vele bestuursvergaderingen mee, ook vorig jaar (2022) nog. Hij reed dan zelf met de auto naar Broek en Waterland. Hij praatte levendig mee en wij kennen hem als een maatschappelijk betrokken, kritische en eigenzinnige man. Een van de punten die hij steeds benadrukte, was dat de boeren belangrijk zijn voor ons landschap en dat het contact tussen burgers en boeren moet worden versterkt.
Fietsen
Als je door de nummers Water & Land bladert en de artikelen van zijn hand leest, valt op dat Rijk zo van het Waterlandse landschap hield. Hij liet ons zien dat het landschap voortdurend verandert en dat achter elke verandering een verhaal zit. Hij hield ons voor, dat er op de fiets veel meer valt te genieten dan je zou denken, ook op winterse dagen.
Hij heeft daarover ook gedichten geschreven. Een van Rijks gedichten geven we hieronder weer.
Eén november
Er drijven schapenruggen op de ochtendmist
Die laag hangt op het land
Door de spijlen van een damhek
Kruipt traag een nevelsliert
De zon kijkt slaperig en vaag het land in
Over de kruin van de Zeedijk
En ziet een kalende wilg
Aan de slootkant staan
De klok werd teruggezet, gister was het nog zomer
Drie weken en de winter komt
Of zal ie weer, als vorige keer,
Pas komen in de lente?