1.jpg
2.jpg
3.jpg
previous arrow
next arrow

21 november 2013 – Amsterdam-Noord moet een verbindende rol spelen tussen stad en platteland. Dat bepleitte de Stichting Behoud Waterland 20 november op de inspraakavond over de ‘Toekomstvisie 2030’ van het stadsdeel.

Amsterdam Noord is hot. Was het vroeger voor Amsterdammers een achteraf stadsdeel aan de andere kant van het IJ, inmiddels is dat imago grondig veranderd.
In Noord gebeurt het, met de ontwikkeling van de IJ-oevers, de komst van filmhuis Eye, de vestiging van creatieve ondernemers en de goede woonmogelijkheden vlak bij het landelijke gebied ten noorden van de ringweg A10. Binnen een paar jaar komt daar de rechtstreekse metroverbinding vanaf het Buikslotermeerplein naar de binnenstad en Amsterdam-Zuid nog bij, met alle uitstralingseffecten van dien.

Harde grens
Het is dus begrijpelijk dat het dagelijks bestuur van het stadsdeel het wenselijk vond zijn ruim tien jaar oude toekomstvisie te actualiseren. De ontwikkelingen gaan zo snel en een gemeenschappelijk wensbeeld komt dan goed van pas.Klaas Breunissen spreekt in namens de Stichting Behoud Waterland. Foto: Steef Meyknecht
De discussie over Noord in 2030 is nu in een beslissende fase. Het dagelijks bestuur heeft zijn visie geformuleerd en naar verwachting zal op 18 december de stadsdeelraad de toekomstvisie vaststellen.
De SBW vindt de toekomst van Amsterdam Noord belangrijk, want het landelijk deel van dat stadsdeel behoort tot ons werkgebied. Dat is Landelijk Noord, gelegen ten noorden van de ringweg rond Amsterdam.
De overgang tussen stad en land daar verloopt niet via een suburbaan overgangsgebied, maar is een harde grens in de vorm van de ringweg. Dat betekent voor de plattelander dat op het moment dat hij onder de ringweg door rijdt, hij meteen in de stad is. Voor de Amsterdammer die naar buiten wil, dat hij de ene minuut nog tussen de flats fietst en het volgende moment tussen de koeien. Die harde grens is een bijzondere kwaliteit die behouden moet blijven.

Voedselleverancier
In de Toekomstvisie wordt veel aandacht besteed aan de plek van Noord in de grote stad Amsterdam. Op de inspraakavond over die visie pleitte de SBW ervoor dat het stadsdeel zijn blik ook naar het noorden richt. Via Amsterdam-Noord en Landelijk Noord vindt de overgang plaats van stad naar platteland en andersom. Amsterdam- Noord, en zeker Landelijk Noord, is ook onderdeel van de regio, van het landelijk gebied ten noorden van Amsterdam.
Die functie van Noord als schakel tussen en verbinder van stad en platteland moet meer uitgebouwd worden. Het landelijk gebied is niet alleen het ontspanningsgebied voor de stedeling, maar ook de leverancier van voedselproducten voor de stad.
De boeren in het gebied zijn daarbij plattelandsondernemers die niet alleen melk en vlees produceren, maar ook natuur, zorg, educatie en recreatie. Intensivering en schaalvergroting passen daar niet bij. De grote landschappelijke en natuurlijke kwaliteiten van het gebied verdragen alleen een duurzame en verbrede landbouw.

Meer informatie:
De Toekomstvisie Amsterdam Noord 2030 is te vinden op de speciale website. De inspraakreactie van de Stichting behoud Waterland vindt u hier.

1.jpg
2.jpg
3.jpg
previous arrow
next arrow