1.jpg
2.jpg
3.jpg
previous arrow
next arrow

15 oktober 2013 -  Stichting Baanstee Noord Nee! (BNN!) en Stichting Behoud Waterland (SBW) hebben deze week de deurwaarder ingeschakeld om het Rijk middels het betalen van een dwangsom te dwingen bedreigde uilen eindelijk te beschermen. Het Rijk weigert namelijk al jaren op de juiste manier om te gaan met de natuurbelangen in het gebied waar bedrijventerrein Baanstee-Noord in Purmerend is gepland. Een deel van dit terrein is inmiddels ontwikkeld.

BNN! en SBW hebben zich altijd verzet tegen de aanleg van het bedrijventerrein Baanstee-Noord bij Purmerend. Volgens beide stichtingen kan en moet het noordelijk deel van de Purmer groen en agrarisch blijven.
Het noordelijk deel van de Purmer kán groen blijven omdat er helemaal geen behoefte is aan de aanleg van nog meer bedrijventerrein. Op bedrijventerreinen in de omgeving is immers leegstand en met herstructurering van bestaande terreinen kan veel ruimte gewonnen worden. Het noordelijke deel van de Purmer móet groen blijven omdat het het leefgebied is van beschermde diersoorten als de steenuil en de kerkuil.

Beschermde dieren
Kerkuilen en steenuilen komen niet veel meer voor in Nederland. Het zijn bedreigde vogelsoorten die strikte bescherming genieten. Het is volgens de Flora- en faunawet verboden hun nesten en leefgebieden te verstoren en te vernietigen.
Kerkuil. Foto: Jan ButterDat geldt ook voor de uilennesten in de noordelijke Purmer. Rikki Kolkman van de BNN!: ‘Met name in het noordwestelijk deel van het gebied waar het bedrijventerrein gepland is, zitten nesten van steen- en kerkuilen. De uilen gebruiken hun nesten niet alleen voor de voortplanting maar ook de rest van het jaar om er te rusten en verblijven. Daar moeten we zuinig op zijn.’
De aanleg van een bedrijventerrein zorgt ervoor dat de uilennesten en het leefgebied definitief verdwijnen.

Ontheffing nodig
Wil de gemeente Purmerend het gebied als bedrijventerrein toch ontwikkelen, dan kan dat alleen met een ontheffing van de verboden die worden overtreden ten aanzien van de beschermde uilen. Het Rijk moet daar dan ontheffing voor geven. Zo’n ontheffing kan alleen worden afgegeven als wordt voldaan aan  strikte, in de wet omschreven voorwaarden.
In het geval van de Baanstee-Noord heeft het Rijk die ontheffing nooit gegeven. Volgens het Rijk is een beslissing over een ontheffing niet nodig, omdat de gemeente Purmerend het terrein gaat bewerken buiten het broedseizoen en alternatieve nestgelegenheid aanbiedt door de aanleg van een groenzone om het bedrijventerrein.
De rechter is het met die redenering van het Rijk helemaal niet eens. Mitigerende en compenserende maatregelen doen volgens hem niets af aan het feit dat de uilennesten daadwerkelijk worden vernield en daarvoor is ontheffing nodig.
Ondertussen gaat de gemeente Purmerend door met het bouwrijp maken van het bedrijventerrein, wat desastreuze gevolgen voor de uilen heeft.Steenuil. Foto: Jan Butter

Rijk weigert
Inmiddels heeft de rechter het Rijk al meerdere malen opgedragen zo’n ontheffingsbeslissing te nemen. In een recente uitspraak van 28 augustus constateerde de rechtbank in Haarlem zelf een beetje pissig dat het Rijk ‘opnieuw niet heeft voldaan aan de opdracht’ om de goede juridische procedure te volgen.
Rineke Neppelenbroek van de SBW: ‘Ik snap wel waarom het Rijk geen besluit over ontheffing wil nemen. Omdat de staatssecretaris de ontheffing dan moet weigeren! Volgens de wet mag het Rijk namelijk geen ontheffing geven voor de vernieling van nesten van jaarrond beschermde vogels ten behoeve van de aanleg van een bedrijventerrein. Bovendien eist de wet dat er geen alternatief is, en die zijn er wat betreft de huisvesting van bedrijven genoeg.’

Dwangsom als drukmiddel
In een eerdere uitspraak in deze zaak, namelijk op 11 juli 2012, heeft de Raad van State het Rijk niet alleen opgedragen de juiste wettelijke procedure te volgen. Zij heeft het Rijk ook een sanctie van € 250 per dag opgelegd, met een maximum van € 60.000, te betalen aan de BNN! en SBW.
Nu de Haarlemse rechter op 28 augustus heeft geconstateerd dat het Rijk nog steeds niet het ontheffingentraject inslaat, moet volgens de beide stichtingen de druk op het Rijk worden opgevoerd. Deze week heeft de advocaat van beide stichtingen daarom aan de deurwaarder de opdracht gegeven de dwangsom bij het Rijk te gaan innen, zodat deze eindelijk een besluit neemt om de uilen adequaat te beschermen.

Deels groen
De aanleg van bedrijventerrein Baanstee-Noord is in volle gang en het eerste deel van 82 hectare bij de N244 is al ontwikkeld. Maar het gebied waar de uilen zitten, is nog intact. BNN! en SBW hopen met deze juridische procedure het nog resterende deel van 38 hectare open en groen te kunnen houden. Voor de uilen en omdat er helemaal geen behoefte is aan nog meer bedrijventerrein.

Meer informatie:
Hier zijn de links te vinden met de uitspraak van de Raad van State van 11 juli 1012 en van de Rechtbank van 28 augustus 2013. Eerder verscheen op de SBW-website het artikel ‘Baanstee-Noord; steenuil contra bedrijventerrein’.

1.jpg
2.jpg
3.jpg
previous arrow
next arrow