1.jpg
2.jpg
3.jpg
previous arrow
next arrow

9 november 2021 – De gemeente Waterland heeft de verkeerde procedure gevolgd bij het geven van vergunningen aan een boer in Zuiderwoude om een nieuwe stal en sleufsilo’s te bouwen in waardevol natuurgebied. De gemeente had de meer uitgebreide procedure voor vergroting van het bouwvlak moeten volgen, waarbij een natuurbedrijfsplan moet worden opgesteld. Vorige week hoorde de rechtbank in Haarlem de betrokkenen over deze kwestie.

De betrokken melkveehouder wil een nieuwe ligboxenstal bouwen om zijn bedrijf te moderniseren en uit te breiden van 85 tot 142 melkkoeien. In 2019 heeft de gemeente Waterland hem twee omgevingsvergunningen verleend: een voor de bouw van een nieuwe ligboxenstal en een voor de bouw van sleufsilo’s op hetzelfde perceel.

Natuurgebied

Het melkveebedrijf ligt in het Bijzonder Provinciaal Landschap Waterland, waarvan de openheid en habitat voor weidevogels beschermd zijn. Een deel van de door het bedrijf in gebruik zijnde weilanden is begrensd als Natuurnetwerk Nederland.

Daarom is grote zorgvuldigheid gewenst bij het verlenen van toestemming voor (nieuwe) activiteiten. Voorkómen moet worden dat door die activiteiten de natuur- en landschapswaarden daarvan schade ondervinden.

Die zorg was reden voor de Stichtingen Behoud Waterland en Bescherm Waterland om naar de rechtbank te stappen. Zij vinden dat de gemeente fouten heeft gemaakt bij de vergunningverlening en verzoeken de rechtbank daar wat aan te doen.

Eén project

De gemeente heeft de twee vergunningen apart behandeld, terwijl de stichtingen vinden dat de gemeente de bouw van de ligboxenstal en sleufsilo’s als één project had moeten behandelen. Immers, de sleufsilo’s zijn noodzakelijk voor de bedrijfsvoering van de ligboxenstal. Ze worden gebruikt voor tijdelijke opslag van het voer, dat in het najaar en in de winter aan de koeien in de ligboxenstal wordt gegeven.

Voor de realisatie van het totale plan van de veehouder moet eerst het bouwvlak worden vergroot volgens het bestemmingsplan. Daarvoor geldt een uitgebreide procedure waarbij een natuurbedrijfsplan moet worden opgesteld, waaruit de inzet van het bedrijf op het gebied van natuur- en landschapsbeheer moet blijken.

Zo zien sleufsilo’s eruit. Sleufsilo’s en stal zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en moeten als één geheel behandeld worden.

Afsprakenkader

Over die te volgen procedure bestaan heldere afspraken. Die afspraken zijn in 2012 vastgelegd in het zogenaamde Afsprakenkader Ontwikkeling Landbouw en Landschap Waterland-Oost en gemaakt door de gemeente Waterland met onder andere boerenorganisaties. Deze afspraken maken inmiddels deel uit van het geldende bestemmingsplan.

Die afspraken werden nodig geacht vanwege de rol van de landbouw en de kwetsbaarheid van de beschermde natuur- en landschapswaarden in Waterland-Oost. Zoals opgemerkt ligt het bedrijf dat de ligboxenstal en sleufsilo’s wil bouwen midden in beschermd natuurgebied.

‘Emissiearme vloer’

Daarnaast verwachten de stichtingen dat het bedrijf geen Wnb-vergunning zal krijgen voor de bedrijfsvoering van de nieuwe ligboxenstal met 142 melkkoeien vanwege de emissie van ammoniak of stikstof. Dat is een vergunning volgens de Wet natuurbescherming (Wnb), die de provincie moet afgeven.

Het bedrijf wil meer koeien gaan melken dan ze nu doet en wil daarom in de nieuw stal een zogenaamde ‘emissiearme vloer’ aanleggen. Dat is een stalvloer waarvan in het verleden verwacht werd, dat zij de ammoniakuitstoot zou beperken. Maar inmiddels is het tegendeel wetenschappelijk aangetoond en worden Wnb-vergunningen vernietigd.

Uitspraak

De uitspraak van de rechtbank wordt op 16 december verwacht.

1.jpg
2.jpg
3.jpg
previous arrow
next arrow