1.jpg
2.jpg
3.jpg
previous arrow
next arrow

30 januari 2015 - Er moet een volledige visie komen voor het behoud en de versterking van landelijk Noord. Dat stelde de SBW voor op 28 januari  tijdens de vergadering van de bestuurscommissie Stadsdeel Noord van de gemeente Amsterdam, waarin de evaluatie van de beleidsvisie Stadsrandpolder Waterland op de agenda stond.

Waterland is uniek. Een wonder dat dit gebied, zo dicht onder de rook van Amsterdam, nog zulke hoge natuur-, cultuurhistorische -en recreatieve waarden heeft. De gemeente Amsterdam wil daarom zorgvuldig met dit gebied omgaan. Vandaar dat ze haar eigen beleid evalueert.

Evaluatierapport
In het evaluatie rapport staat: “Willen wij het cultuurhistorische landschap behouden dan moeten de Waterlandse boeren een rendabel bedrijf kunnen blijven voeren.  De landbouw in Waterland staat echter voor een transitie.” De afgelopen twee jaar zijn acht agrarische bedrijven vergroot, drie verplaatst en drie gesaneerd. Door de vergrotingen is 10.000 m2  aan veenweiden verloren gegaan maar door de saneringen kon 5000 m2 worden teruggewonnen. “De hoofdzaak is verrommeling tegen te gaan zonder de economische vitaliteit te smoren.”

Integraal beleid nodig
Maar het beleid moet niet beperkt zijn tot het tegengaan van de verrommeling. Wat zijn de gevolgen van de vergrotingen voor de kernkwaliteiten van het landschap? Kunnen de natuurwaarden worden behouden en welke stappen zijn er gezet op het gebied van verduurzaming van de landbouw? Rineke Neppelenbroek van de SBW is verbaasd dat deze aspecten niet zijn bekeken in het evaluatierapport. Juist omdat velen zich realiseren dat verduurzaming van de landbouw belangrijk is voor het behoud van de veenweiden. Deze onderwerpen moeten op de agenda worden gezet en meegenomen in een nieuwe gebiedsvisie. Ook de Centrale Dorpenraad Landelijk Noord en Amsterdam Noord Groen Stad aan het Water, ANGSAW, vinden dat er een integraal beleid moet komen voor de Stadsrandpolder Waterland.

Angst voor schaalvergroting en intensivering
De SBW zegt niet dat nu op een verkeerde manier wordt geboerd in Waterland. Zij vreest echter voor verdere schaalvergroting en intensivering, dus voor efficiëntere landbouw ten behoeve van de productie van meer goedkope melk voor de wereldmarkt. Uiteindelijk zal dan ons icoonlandschap verdwijnen.
Schaalvergroting en intensivering zijn niet de enige oplossing om rendabel te kunnen blijven werken in de landbouw. Er zijn bedrijven die duurzaam produceren en zelf hun melk verwerken tot kaas, waarmee een goede boterham wordt verdiend. Het Wereld Natuur Fonds, Friesland Campina en Rabobank hebben onlangs een pact gesloten om Nederlandse boeren te stimuleren duurzamer te produceren, zo staat in het artikel “Omslag Wereld Natuur Fonds” in Trouw van 21 januari jl. In dit artikel staat ook dat de consument een rol heeft: “Zijn keuze voor zo goedkoop mogelijke ingrediënten leidt tot een eentonig landschap en een povere natuur.”

Verdere informatie
De SBW  heeft op 16 januari 2015 een reactie gestuurd op de evaluatie van de beleidsvisie Stadsrandpolder Waterland. De inspraakreactie vindt u hier. Het artikel in Trouw “Omslag Wereld Natuur Fonds” betreffende het pact met Friesland Campina en Rabobank vindt u hier.

1.jpg
2.jpg
3.jpg
previous arrow
next arrow