November 2014 - Op woensdag 19 november organiseert de Stichting Behoud Waterland (SBW) haar volgende WaterlandBeraad over de gevolgen van de afschaffing van het melkquotum. Is deze afschaffing een ramp of een kans voor de melkveehouderij en voor het landschap? U bent van harte welkom op deze informatie- en discussieavond in Monnickendam.
Op 1 april 2015 wordt in heel Europa het melkquotum afgeschaft. Dat betekent dat de melkproductie per land niet meer gemaximeerd is op een bepaald aantal liters, maar dat boeren zoveel mogelijk melk mogen produceren als ze willen.
De algemene verwachting is dat de afschaffing van het melkquotum de komende jaren in Nederland zal leiden tot een toename van de melkproductie met zo’n 20 procent. Dat zal gebeuren door het houden van meer koeien en het opvoeren van de melkproductie per koe.
Verdienmodel
De gevolgen daarvan zullen ook in ons gebied te merken zijn. In de regio Waterland is namelijk de melkveehouderij erg belangrijk. Van de bijna kleine 600 agrarische bedrijven die de regio telt, zijn er circa 245 melkveebedrijven.
Hoe reageren de Waterlandse boeren op deze veranderde regelgeving? Gaan zij hun melkproductie opvoeren, meer koeien melken en de productiekosten nog meer drukken om op de markt te overleven? Of zien zij af van het kwantitatieve spoor en gaan zij zich meer toeleggen op hogere kwaliteit van de melk en verbreding van de economische basis van hun bedrijf? Hoe denken zij in de toekomst hun geld te verdienen?
Sierkoeien
En wat betekent dat allemaal voor de natuur en het landschap? Meer koeien betekent meer uitstoot van broeikasgas methaan en meer mest. Wat voor gevolgen heeft dat voor de omringende natuur? En schaalvergroting betekent meestal ook grotere stallen en meer koeien die jaarrond binnen blijven. Blijven er in Waterland alleen nog maar een paar ‘sierkoeien’ in de wei over?
Al deze vragen komen tijdens de discussieavond aan de orde. En ook de vraag: wat moet er gebeuren om de mogelijk nadelige gevolgen van de afschaffing van het melkquotum te voorkomen?
Programma
De avond wordt gehouden op woensdag 19 november in het Weeshuis, Weezenland 16 in Monnickendam. Zij duurt van 20.00 tot 22.00 uur en de toegang is gratis.
De avond begint met een algemene inleiding op het onderwerp door Frits van der Schans, adviseur van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) en auteur van het vorig jaar verschenen rapport ‘Melkveehouderij na de quotering’. Daarna is het woord aan Sjaak Hoogendoorn, voorzitter van de agrarische natuurvereniging Water, Land & Dijken en mede-auteur van het recente opinieartikel in Trouw ‘Nederlandse koe dreigt het haasje te worden’. De laatste inleiding wordt verzorgd door Alexandra van Staaveren, medewerker en agrarisch specialist van Staatsbosbeheer. De aanwezigen in de zaal krijgen ruimschoots de gelegenheid vragen te stellen en met de inleiders en elkaar in discussie te gaan.