Netuitbreiding
De netuitbreiding bestaat uit een bovengrondse verbinding, een hoogspanningsstation van 17ha in de buurt van de verbinding tussen Beverwijk-Diemen en een hoogspanningsstation van 24ha nabij het huidige 150kV-station Middenmeer. De masten worden bijna 60 meter hoog. TenneT heeft nu vijf routes - zogeheten tracé alternatieven - bekend gemaakt waartussen een keuze moet worden gemaakt. Drie van die routes lopen door het werkgebied van SBW.
Prioriteit economie
De netwerkuitbreiding is nodig om knelpunten in het elektriciteitsnet te voorkomen en om de groeiende vraag naar stroom te kunnen faciliteren. Uit onderstaand schema blijkt dat de grootste toename wordt veroorzaakt door datacenters (het gele blokje in schema). Verder is te zien dat één derde deel van de totale vraag in 2030 wordt veroorzaakt door AgriportA7, een bedrijventerrein voor met name grootschalige glastuinbouw en datacenters.
Er wordt met de netwerkuitbreiding prioriteit gegeven aan economische groei. Dat past in het scenario ‘Markt’ van het Centraal Planbureau in haar langetermijnverkenning ‘Kiezen voor Later: vier visies voor 2050’. Volgens dit planbureau betaalt de samenleving hiervoor ook een prijs: ‘er is meer ongelijkheid en de leefomgeving heeft te lijden onder vervuilende productie en druk op de ruimte door de economische activiteit en de bevolkingsgroei.’
Informatie
Er zijn diverse informatiebijeenkomsten gehouden over dit project. Een online webinar is terug te kijken op: www.webinar-netuitbreiding-nhn.nl. Informatie over het project is te vinden op: 380 kV Netuitbreiding Noord-Holland Noord (rvo.nl).
Kaders toetsing tracés
Een aantal documenten zijn gereed, waaronder de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). In dit concept staan o.a. de kaders voor de milieueffectrapportage om de verschillende tracés voor de hoogspanningsverbinding te kunnen beoordelen. Daarop kon door iedereen tot en met 17 oktober 2024 worden gereageerd. Nut en noodzaak van de uitbreiding staat niet ter discussie.
SBW’s reactie
SBW zet vraagtekens bij de netwerkuitbreiding en heeft gereageerd. Er kan slechts op een onderdeel van het totale project worden gereageerd, niet op de plannen in breder verband. Kanttekeningen bij het faciliteren van de stroomvraag van Agriport A7 worden, onder andere, niet meegenomen en dat is teleurstellend wat SBW betreft.
De impact van de netuitbreiding op onze bijzondere landschappen is enorm. Daarom vinden wij dat de bestaande 150 kV-kabels moeten worden vervangen door ondergrondse kabels. Ondergrondse aanleg van nieuwe 150 kV kabels is immers tegenwoordig de norm. Daarmee kan de aantasting van het landschap door de aanleg van 380 kV-kabels en stations worden gecompenseerd. Verder vinden wij dat de 380kV-kabels ook zoveel mogelijk ondergronds moeten worden aangelegd. Tot slot hebben wij in onze reactie gevraagd de mogelijkheid te onderzoeken de 380 kV-kabel door het Noord-Hollands Kanaal aan te leggen.
SBW’s volledige reactie is hier te lezen.
Wij hopen dat onze opmerkingen worden meegenomen en blijven dit project volgen.